آیا خیال پردازی در تعریف اهداف سازمانی جایز است؟

در تعریف کردن اهداف سازمانی باید توجه داشته باشیم که حتماً مسیر رسیدن به اهداف کاملاً شفاف و مشخص باشد. بنابراین، در صورت خیال پردازی در تعریف اهداف سازمانی میزان قطعیت رسیدن به اهداف در حاله ای از ابهام قرار خواهد گرفت و مطمئن نیستیم که رسیدن به این اهداف میسر باشد. البته تفاوت های زیادی میان تعریف کردن هدف سازمانی و خیال پردازی وجود دارند که آن ها را از هم مجزا کرده اند.
بیشتر بخوانید: چگونه تمامی کارمندان را نسبت به اهداف سازمانی توجیه کنیم؟
در تعیین هر هدفی برای سازمان باید عملیاتی بودن آن هدف را در نظر داشته باشیم.
آیا خیال بافی بد است؟
در تعریف کردن یک هدف سازمانی حتماً باید بتوانیم از وضعیت کنونی به وضعیت مورد انتظار، یک مسیر شفاف و مشخص ترسیم کنیم. البته این به این معنی نیست که خیال پردازی کار بدی است، بلکه به این معنی است که باید تلاش کنیم تا اهداف در حد خیال باقی نمانند و آن ها را به واقعیت تبدیل کنیم تا اهداف سازمانی میسر باشند.
این روزها در کمپانی ها، سازمان ها، و حتی ادارات دولتی مختلف شاهد این هستیم که افرادی بدون هیچ گونه تخصصی وارد سیستم شده و جایگاه مدیریت را به خود اختصاص می دهند، در نتیجه تمامی منابع سازمان را به هدر می دهند و هیچ نتیجه ای را به دست نمی آورند.
جنبه های مختلف خیال پردازی
۱- جنبه مثبت
جنبه مثبت خیال پردازی این است که شما به عنوان مدیر یک سازمان، خیالاتی را در سر داشته باشید و برای تبدیل کردن آن ها به واقعیت تلاش کنید، در این صورت خیال پردازی جنبه مثبتی برای شما خواهد داشت و در این حالت، خیال پردازی و سپس تعیین هدف سازمانی باعث می شود که شما به خواسته سازمانی خود برسید.
۲- جنبه منفی
جنبه منفی خیال پردازی این است که شما برای سازمان خود فقط «ترین» ها را بخواهید، به عنوان مثال شما این گونه خیال پردازی کنید که سازمان ما بهترین، برترین، با ارزش ترین و پیشرفته ترین و … سازمان است، و البته برای رسیدن به این «ترین ها» هیچ هدف سازمانی مشخص و برنامه ریزی استراتژیکی نداشته باشید، در این صورت خیال پردازی جنبه منفی خود را نشان می دهد.
آیا خیال پردازی در تعریف اهداف سازمانی جایز است؟
بنابراین اگر اهداف سازمانی شما عملیاتی باشند، خیال پردازی محرک خوبی برای دست یابی به این اهداف خواهد بود و در غیر این صورت تاثیر منفی در سازمان دارد. بنابراین خیال پردازی در تعریف اهداف سازمانی زمانی جایز است که جنبه مثبت داشته باشد.
به بیان ساده، خیال پردازی در تعریف کردن اهداف سازمانی مانند این است که ما یک برنامه ورزشی کامل و بدون نقص را روی کاغذ برای خودمان بنویسیم. این برنامه در ابتدا به مثابه همان خیال پردازی است. حال اگر ما با برنامه ریزی مشخص و با اراده و تلاش به این برنامه ورزشی عمل کنیم، آن گاه برنامه ورزشی ما مفید واقع می شود و جنبه مثبت دارد، اما اگر این برنامه را در حد رویا باقی بگذاریم، جنبه منفی خواهد داشت. بنابراین، عملیاتی بودن خیال پردازی و تلاش ما به عنوان مدیر برای تبدیل کردن آن به واقعیت دو عامل مهمی هستند که مثبت بودن یا منفی بودن خیال پردازی را در تعریف اهداف سازمانی تعیین می کنند.
بیشتر بخوانید: چگونه اهداف سازمانی را تعریف کنیم؟
دیدگاهتان را بنویسید