اختلال روانی پارانوئید

اختلال روانی پارانوئید (Paranoid) نوعی اختلال شخصیتی است و فردی که مبتلا به این اختلال است به همه چیز سوء ظن شدید دارد و نسبت به تمامی اتفاقات محیط پیرامون خود بدبین است. افراد مبتلا به این اختلال به شدت بدگمان هستند و فکر می کنند همه اتفاقات و افراد پیرامون آن ها، در صدد آسیب زدن به آن ها هستند.
بیشتر بخوانید: اختلال روانی اسکیزوفرنی
اختلال پارانوئید چیست؟
اختلال شخصیتی پارانوئید با عدم اعتماد به اطرافیان و بدبین و شکاک بودن نسبت به همه چیز همراه است. افرادی که مبتلا به اختلال روانی پارانوئید هستند، همواره مسئولیت رفتارها و احساسات خود را بر گردن دیگران می اندازند و همواره دیگران را مقصر می دانند. این افراد معمولاً بد اخلاق هستند و زود تحریک می شوند، بدگمانی این افراد به محیط خانواده نیز مربوط می شود به طوری که یک مرد مبتلا به پارانوئید، قطعاً یتبدیل به ک همسر بدگمان خواهد شد.
آمار ابتلا به اختلال پارانوئید در ایران
این اختلال شخصیتی معمولاً از اوایل بزرگسالی (سنین کمتر از ۲۴ سالگی) در افراد شروع می شود و به اشکال مختلفی خود را نشان می دهند. ولی درصد شیوع اختلال شخصیتی پارانوئید در میان مردم عادی در ایران، در حدود ۴ درصد است (منبع).
علائم ابتلا به اختلال پارانوئید
۱- فرد به وفاداری، تعهد یا اعتماد اطرافیان خود شک می کند و نسبت به دیگران بدگمان است
۲- به دلیل بدبین بودن نسبت به دیگران، به کسی اعتماد نمی کند و رازهایش را با کسی در میان نمی گذارد.
۳- به شدت زودرنج و عصبانی است و همواره به فکر کینه جویی می باشد.
۴- در روابط خود با دیگران به شدت سرد است.
۵- بسیار کم استراحت می کند.
۶- تمایل به تشدید کردن باورهای منفی در مورد دیگران در ذهن خود را دارد.
۷- بسیار کم استراحت می کند.
۸- به شدت حساس است و نسبت به انتقادات سریع واکنش نشان می دهد.
ویژگی مشترک بین همه مبتلایان به اختلال شخصیتی پارانوئید این است که فکر می کنند همه افراد قصد دارند به طریقی از آن ها سوء استفاده کنند و یا به آن ها آسیب برسانند. این افراد اعتمادی به وفاداری دوستان یا اطرافیان خود ندارند و همچنین به راحتی وفاداری همسر خود را انکار می کنند.
درمان اختلال پارانوئید
برای درمان اختلال روانی پارانوئید، روش درمان شناختی رفتاری که یک نوع درمان کوتاه مدت است روش مناسبی به نظر می رسد. در این درمان به بیمار آموزش داده می شود که در عین حال که قادر به کنترل کردن همه جنبه های دنیا نیست، می تواند نحوه تفسیر و رفتار خود نسبت به پیرامون خود را تغییر دهد.
ویژگی جالبی که در افراد مبتلا به اختلال روانی پارانوئید وجود دارد این است که زمانی که اطرافیان به آن ها اصرار می کنند تا به یک روانشناس برای درمان مراجعه کنند، به سرعت جبهه خود را عوض می کنند و طوری وانمود می کنند که کاملاً خوشحال هستند و با هیچ کس مشکلی ندارند. بنابراین شما باید بسیار به این علائم دقت کنید. کم خوابی، استرس، اضطراب و … را در زندگی خود کنترل کنید تا به اختلال پارانوئید و به تبع آن به اختلالات روانی دچار نشوید.
بیشتر بخوانید: اختلال روانی چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید