انواع طبقه بندی اختلالات روانی

اختلالات روانی بر اساس دستورالعمل تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) که نوعی استاندارد برای طبقه بندی اختلالات روانی از سوی انجمن روانپزشکی آمریکا است، به پنج گروه کلی دسته بندی شده اند. ما در این مقاله، انواع طبقه بندی اختلالات روانی را به همراه مثال هایی از هر مورد ارائه کرده ایم تا با یک دید کلی تر با این اختلالات آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: اختلال روانی چیست؟
انواع طبقه بندی اختلالات روانی عبارتند از:
-
اختلالات رشدی-عصبی
اختلالات رشدی-عصبی سیستم عصبی را در مغز مختل می کنند و از ابتدای دوران رشد شروع می شوند. از جمله زیرمجموعه های این اختلالات می توان اختلالات زیر را نام برد: اختلال اوتیسم، اختلال کم توجهی-بیش فعالی (ADHD) و اسکیزوفرنی. زمانی که کودکان در سن رشد قرار دارند، این اختلال ها همواره سلامت آن ها را تهدید می کنند.
-
اختلالات درون دار
اختلالات درون دار در ابتدا خود را به شکل درونی در فرد نشان می دهند. یعنی علائم مربوط به این اختلالات در درون فرد هستند. مثال هایی از این دسته اختلالات عبارتند از: اختلال افسردگی اساسی، اختلالات اضطرابی و علائم جسمانی اختلالات مختلف (اختلالات روانتنی). اختلالات روانتنی نشان دهنده علائم جسمانی یک اختلال روانی هستند.
-
اختلالات برون دار
اختلالات برون دار از جمله اختلالاتی هستند که علائم آن در بیرون افراد مشخص می شوند، یعنی افراد دیگر نیز می توانند این علائم را به وضوح در فرد مبتلا مشاهده کنند. مثال هایی از این دسته اختلالات عبارتند از: اختلال رفتاری (CD)، اختلال نافرمانی مقابله جویانه (ODD) و اختلال مصرف مواد مخدر.
-
اختلالات عصب شناختی
اختلالات عصب شناختی نوعی بیماری (اختلال) مغزی هستند که باعث کاهش عملکرد و فرآیند شناختی در افراد می شوند. مثال هایی از این اختلالات عبارتند از: اختلال روان آشفتگی، اختلالات عصب شناختی ملایم یا اساسی ناشی از اختلال آلزایمر و اختلالات عصب شناختی ملایم یا اساسی ناشی از ضربه مغزی.
-
اختلالات دیگر
این اختلالات در بردارنده شرایطی هستند که علی رغم این که ناهنجاری و نقص هایی در افراد وجود دارد و مشکوک به ابتلا به اختلال روانی هستند، اما معیارهای لازم مانند اختلال اضطراب یا خلقی را برای مبتلا بودن به اختلال روانی ندارند.
در این جا ما انواع اختلالات روانی را در چهار طبقه اصلی دسته بندی کردیم و هر اختلالی را که در این چهار دسته گنجانده نمی شوند در یک دسته به نام اختلالات دیگر قرار داده ایم. حال هر اختلال روانی فقط در یکی از این دسته بندی ها قرار می گیرد و حداقل یک طبقه برای هر اختلال وجود خواهد داشت.
این طبقه بندی اختلالات روانی حاصل ۱۰ سال تلاش و مطالعه متخصصان بین المللی بر روی جنبه های مختلف سلامت روان است. این طبقه بندی اختلالات روانی بر اساس طبیعت این اختلالات و معیارهایی مانند رشد و طول عمر آن ها انجام شده است. هدف از انجام این طبقه بندی، فهم بهتر اختلالات روانی، تاثیر آن ها بر روی مردم و زمانی که احتمالاً به سراغ افراد می آیند، بوده است. آشنایی با انواع اختلالات روانی به ما کمک می کنند تا در تشخیص وضعیت نامناسب خود و اطرافیان سریع تر عمل کنیم.
بیشتر بخوانید: گروه درمانی برای چه اختلال هایی مناسب است؟
دیدگاهتان را بنویسید