چگونه صحت اطلاعات مندرج در رزومه را بررسی کنیم؟

به طور کلی، ما به عنوان فرد مصاحبه گر نمی توانیم به اطلاعات درج شده در رزومه شغلی اطمینان کنیم. بنابراین ما نمی توانیم با مطالعه رزومه افراد، در مورد توانایی ها و یا مناسب بودن یا نبودن آن ها برای جایگاه شغلی مورد نظر قضاوتی کنیم. با این پیش فرض که همه در رزومه اطلاعات نادرست وارد می کنند، می خواهیم روش بررسی صحت اطلاعات مندرج در رزومه را به شما آموزش دهیم.
بیشتر بخوانید: مشکلات ناشی از نوشتن رزومه دروغ
در ابتدا هدف اصلی از مصاحبه را بیان می کنیم و سپس روش ها و ترفندهایی را برای بررسی صحت اطلاعات مندرج در رزومه به شما معرفی می کنیم تا در زمان مصاحبه بتوانید تشخیص دهید که فرد متقاضی دارای توامندی های نوشته شده در رزومه است یا این که دروغ نوشته است.
هدف اصلی مصاحبه شغلی چیست؟
به طور کلی، هدف استفاده از مصاحبه و بررسی رزومه شغلی در یک فرآیند کارمندیابی و استخدام این است که ما با مشاهده و بررسی رزومه افراد، آن دسته از متقاضیانی را که با اهداف سازمانی ما بسیار فاصله دارند کنار گذاشته و تعدادی از میان آن ها را به مصاحبه دعوت کنیم. سپس در مرحله مصاحبه، می توانیم با استفاده از سوال های هوشمندانه به این نتیجه برسیم که مطالب درج شده در رزومه فرد مورد نظر صحیح بوده یا در نوشتن آن ها اغراق صورت گرفته است.
چگونه صحت اطلاعات مندرج در رزومه را بررسی کنیم؟
۱- رزومه متقاضیان را بررسی کنید
چیزی که قابل توجه است این است که ما به چگونگی نوشتن رزومه شغلی توسط افراد دقت می کنیم و محتوای رزومه اهمیت زیادی برای ما ندارد و نمی توانیم بر مبنای آن قضاوت کنیم. ولی با این اوصاف باید رزومه ها را بررسی کنیم و با حذف گزینه ها، تعدادی را جدا کنیم.
۲- متقاضیان را دعوت به مصاحبه کنید
پس بعد از حذف گزینه هایی که با اهداف ما فاصله زیادی دارند، تعدادی از این متقاضیان را به مصاحبه دعوت می کنیم اما حتی در مرحله مصاحبه نیز نباید به حرف هایی که متقاضی در مورد مهارت ها و سوابق خود می زند اطمینان کنیم.
۳- به نحوه پاسخ دادن متقاضیان به سوالات دقت کنید
نحوه پاسخ دادن فرد به سوالات برای ما حائز اهمیت است. به عنوان مثال، از یک متقاضی سوال می کنیم که «در مورد شغل قبلی خود توضیح دهید؟» پاسخی که فرد به این سوال می دهد برای ما اهمیتی ندارد بلکه ما قصد داریم هوش هیجانی یا خلاقیت او را بسنجیم.
بیشتر بخوانید: سوالاتی برای سنجش هوش هیجانی در مصاحبه های استخدامی
بنابراین، تشخیص دروغ بودن یا نبودن مطالب درج شده در رزومه باید در مصاحبه شغلی صورت گیرد و چیزی که باید به آن توجه کنیم این است که مطالب درج شده در رزومه به هیچ وجه معیاری برای قضاوت در مورد افراد نیست. بلکه رزومه تنها ابزاری برای دعوت افراد به مصاحبه و کنار گذاشتن گزینه های اضافی در فرآیند استخدام است. توجه کنید که حتی پاسخ های افراد به سوالات شما در مرحله مصاحبه نیز قابل اطمینان نیستند و چیزی که برای یک مصاحبه گر اهمیت دارد، بررسی نحوه پاسخ دادن متقاضی به سوالات است.
بیشتر بخوانید: ۴ نکته برای پایان دادن به یک مصاحبه شغلی
دیدگاهتان را بنویسید