تعریف خودکشی در فقه

خودکشی از نظر فقه حرام بوده و مستوجب عذاب الهی می باشد. تعریف خودکشی در فقه خداوند به صراحت در آیه ۲۹ سوره «نساء» فرموده است که خود را نکشید. از دیدگاه فقه اسلامی هر کسی که خود را بکشد مرتکب گناه بزرگی شده است و خداوند عذاب خود را بر وی نازل خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: علائم خودکشی چیست؟
تعریف خودکشی در فقه
خودکشی به معنای اقدام به قتل خود بوده و بارها در قرآن کریم ممنوع اعلام شده است. خودکشی در اسلام حرام است و هر کس که خودکشی کند با عذاب الهی مواجه خواهد شد. بنابراین تعریف خودکشی در فقه با تعریف خودکشی در روانشناسی، جامعه شناسی و … متفاوت است زیرا در این جا جنبه دینی و حکم الهی آن مطرح است.
چه زمانی خودکشی مجاز است؟
از نظر فقه تنها زمانی خودکشی مجاز است که شما در جایی به اسارت گرفته شده باشید و اطلاعات محرمانه ای را با خود به همراه داشته باشید، حال دو حالت برای شما وجود دارد: حالت اول این است که به این نتیجه برسید که اگر این اطلاعات محرمانه فاش شوند فاجعه ای برای مسلمانان ایجاد خواهد شد، در این حالت خودکشی مجاز است زیرا از شکست مسلمانان جلوگیری خواهد کرد و شما شهید محسوب خواهید شد. حالت دوم زمانی است که شما به این نتیجه برسید که جان شما مهم تر از فاش شدن این اطلاعات است و حفظ کردن این اطلاعات برای شما در اولویت نیست که در این وضعیت خودکشی بر شما حرام خواهد بود.
تفاوت خودکشی با شهادت طلبی
خودکشی از نظر فقه یک عمل خودخواهانه محسوب می شود و خداوند آن را نهی کرده است. اما عمل شهادت طلبانه عملی است که شما برای نجات جان مسلمانان دیگر یا برای پیروزی حق بر باطل انجام می دهید و ممکن است منجر به شهادت شما در این راه شود، اما خودکشی لزوماً شهادت محسوب نمی شود.
چه زمانی خودکشی یک عمل شهادت طلبانه است؟
از نظر فقه، زمانی خودکشی تبدیل به یک عمل شهادت طلبانه خواهد شد که به نفع مسلمانان باشد و از خود گذشتگی را به همراه داشته باشد. بسیاری از خودکشی ها مانند حملات انتهاری، حمله به ناوهای جنگی و … از جمله خودکشی هایی هستند که با هدف صورت می گیرند.
مثال:
خالصانه ترین مثال از این دسته خودکشی ها، شهدای بلند مرتبه ایرانی بودند که در جنگ با عراق از روی مین رد می شدند تا راه را برای دیگر سربازان باز کنند. این نوع خودکشی، یک عمل شهادت طلبانه محسوب می شود. مثال های زیادی از این دسته خودکشی ها وجود دارند و زمانی یک عمل شهادت طلبانه محسوب می شوند که در جهت حفظ اسلام باشند.
طبق تعریف خودکشی در فقه می توان استنباط کرد که خودکشی یک عمل شخصی است و همراه با خشونت انجام می گیرد و تفاوت آن با خشونت علیه دیگران این است که فرد به جای این که به جان دیگران تعرض کند، جان خود را مورد حمله قرار می دهد. خودکشی شاید از نظر روانشناسی یا جامعه شناسی توجیه منطقی داشته باشد، اما از نظر فقه یک نوع قتل محسوب شده و در اسلام حرام است.
بیشتر بخوانید: جایگاه هیپنوتیزم از نظر اسلام
دیدگاهتان را بنویسید