تغییر جایگاه شغلی چیست؟

تغییر جایگاه شغلی همان روشی است که کارفرمایان از آن برای تغییر شغل هر کارمند در کل مدت استخدام آن، استفاده می کند. کارفرمایان به دلایل مختلفی از روش تغییر شغل استفاده می کنند. این روش به منظور افزایش انعطاف پذیری کارکنان و علاقه مند کردن کارکنان نسبت به کمپانی یا سازمانی که آن ها را استخدام کرده است، طراحی شده است.
بیشتر بخوانید: شغل زدایی چیست؟
در ابتدا این اصطلاح را تعریف می کنیم و سپس دلایل و مزایای استفاده از تغییر جایگاه شغلی در سازمان را بررسی خواهیم کرد تا بیشتر با خصوصیات آن آشنا شوید.
تغییر جایگاه شغلی چیست؟
تغییر جایگاه شغلی به معنای جا به جا شدن کارکنان در طول مدت زمان خدمت خود توسط مدیر می باشد. یعنی فردی که در یک بخش کار می کند تا آخر مدت خدمت خود ثابت نیست و با دیگران جای خود را عوض می کند.
مزایای استفاده از رویکرد تغییر جایگاه شغلی
پژوهش های وجود دارند که نشان می دهند تغییر شغل باعث کاهش فشار بر روی کارکنانی می شود که شغل آن ها نیاز به نیروی جسمی و کار دستی دارد. تغییر جایگاه شغلی در هر سازمان مزایای بسیار زیادی دارد، اما در برخی حوزه ها این مزایا بیشتر به چشم می خورند. این مزیت های اصلی عبارتند از:
-
انگیزش کارکنان و ابقاء آن ها
تغییر شغل باعث افزایش انگیزه کارکنان می شود زیرا این کار در واقع نوعی سرمایه گذاری توسط کمپانی بر روی آینده کارکنان به حساب می آید. کارکنان به دلیل قرار گرفتن در محیط های جدید و فراگیری بیشتر، می توانند استعدادهای خود را شکوفا کنند. اگر یک کارمند مستعد هیچ فرصتی را برای رشد کردن نداشته باشد، یا این که به مدت بسیار زیادی در همان شغل خود باقی بماند، خطر گردش (گردش در منابع انسانی به معنای جایگزین کردن یک کارمند جدید با کارمند موجود است) وجود دارد.
-
افزایش مهارت ها و ظرفیت های سازمانی
تغییر شغل باعث وسیع تر شدن دامنه مهارت ها می شود زیرا کارکنان را در شرایط و محیط های متفاوتی قرار داده و آن ها را به چالش می کشد. برای مثال، زمانی که کارمند بخش پژوهش و توسعه در سازمان تغییر شغل می دهد و به جایگاه فروش انتقال می یابد، در مورد نحوه ارتباط برقرار کردن با مشتریان تجربه بیشتری را کسب خواهد کرد.
-
تغییر شغل، شبکه کارکنان را می سازد
به همان صورت که تغییر شغل ها باعث افزایش مهارت های کارکنان می شوند، همچنین باعث وسیع تر شدن شبکه های کارکنان و آماده کردن کارمند مورد نظر برای ایفای نقش به عنوان رهبر سازمان، خواهد شد. کارکنان در هر حوزه ای که قرار می گیرند سبک ها و فرهنگ های شغلی مختلفی را فرا خواهند گرفت، و این امر باعث افزایش همکاری میان آن ها می شود.
زمانی که مدیران منابع انسانی از برنامه های مربوط به تغییر جایگاه شغلی استفاده می کنند باید بسیار با احتیاط و با دقت کامل عمل کرده و در عین حال که مسائل را کمینه می کنند، مزایا را بیشینه کنند. این مدیران باید بتوانند تغییر شغل ها را با استراتژی منابع انسانی سازمان هم سو کنند و از این روش برای آماده کردن کارکنان جهت انجام وظیفه در نقش های مهم تر استفاده نمایند.
بیشتر بخوانید: عملکرد شغلی
دیدگاهتان را بنویسید