تفکر انتقادی چیست؟

شاید شما تصور کنید که تفکر انتقادی به معنی ایراد گرفتن و اشکال گرفتن غیر منطقی از حرف ها و ایده های دیگران است، اما این گونه نیست. در این مقاله علاوه بر این که به سوال تفکر انتقادی چیست؟ پاسخ می دهیم، سعی می کنیم روش هایی را برای منتقدانه فکر کردن به شما معرفی کنیم.
بیشتر بخوانید: ۵ نکته برای پرورش تفکر انتقادی
تفکر انتقادی چیست؟
به طور کلی، تفکر انتقادی به معنای ایجاد و تشکیل یک فاصله عقلانی، منطقی، و احساسی بین شما به عنوان یک منتقد و ایده های دیگران است، و هدف از بیان تفکر انتقادی این است که شما حقیقت و درستی و منطقی بودن ایده مورد نظر را بسنجید.
هدف از تفکر انتقادی چیست؟
هدف اصلی استفاده از تفکر انتقادی این است که میزان منطقی بودن و مطمئن بودن مسئله ای را ارزیابی کنیم تا به این نتیجه برسیم که چه چیزی را باور کنیم و چه چیزی را رد کنیم. عناصر اصلی مورد استفاده در تفکر انتقادی شامل ابزارهای علمی و استدال می باشد.
۴ روش برای منتقدانه فکر کردن
اگر بخواهیم تفکر انتقادی داشته باشیم (منتقدانه فکر کنیم) باید برخی از ویژگی ها را داشته باشیم، که در ادامه به چند ویژگی آن اشاره می کنیم.
-
از تعصب بپرهیزیم
اگر قصد دارید در مورد مسئله ای نظر انتقادی ارائه دهید، باید تعصب را کنار بگذارید. بنابراین باید بپذیرید که ممکن است حق با شما نباشد و طرف مقابل شما درست بگوید. افرادی که تفکر انتقادی را با تعصب ترکیب کرده اند، ساعت ها با دیگران بحث می کنند و حتی لحظه ای به این فکر نمی کنند که شاید خودم اشتباه قضاوت می کنم.
-
علمی بحث کنید
به یاد داشته باشید که در زمان بیان نظر انتقادی، اعتقادهای خود را در مباحث مربوطه دخیل نکنید و تنها بر پایه علم و منطق بحث کنید. به عنوان مثال، افرادی که علمی بحث نمی کنند، در حالی که اطلاعاتی در مورد یک موضوع ندارند، با جهالت و سرسختی ساعت ها بر روی نظر خود پافشاری می کنند.
-
میان منطق و احساسات تمایز ایجاد کنید
گاهی برخی افراد با این که دلایل منطقی و علمی کافی برای پافشاری کردن بر روی نظرات خود دارند، ولی بدون این که از آن مطلع باشند، دلایل احساساتی را نیز در نظرات خود وارد کرده اند. یکی از اصلی ترین پیش نیازهای تفکر انتقادی این است که یاد بگیریم به چه صورتی میان احساسات و منطق تمایز ایجاد کنیم.
-
احتمالات، قطعیتی به همراه ندارند
برخی از مسائل درست به نظر می رسند و برخی از مسائل به طور قطعی درست هستند اما ما نمی توانیم در مورد درست بودن یا نبودن اکثر مسائل با قطعیت اظهار نظر کنیم. اگر شما تفکر انتقادی را تمرین می کنید، هرگز از احتمالات استفاده نکنید و ادعاهایی را مطرح کنید که پایه علمی و تجربی دارند.
هر فردی با رعایت کردن نکات مطرح شده در مورد تفکر انتقادی، در مورد مسائل مختلف به صورت منتقدانه اظهار نظر کند. در حالی که در شرایط مختلف و در حالات روحی مختلف، تفکر انتقادی افراد تحت تاثیر قرار می گیرد، ولی این افراد می توانند با تمرین های منظم و یادگیری کامل مهارت های تفکر انتقادی، در مواجهه با هر شرایط و حالت روحی که دارند، از تفکر انتقادی به درستی استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: معرفی کتاب ۳۰۰ سوال برای تفکر خلاق
دیدگاهتان را بنویسید