خلاقیت چیست؟

در دوران مدرسه معمولاً افرادی را خلاق می دانیم که انشای خوب می نویسند یا نقاشی خوب می کشند. اما واقعیت این است که همه افراد خلاق هستند و خلاقیت یکی از ویژگی های بشری است. یک ایده خلاقانه ایده ای است که تازه، مفید و موثر باشد حال این ایده مختص زمینه های مشخصی می باشد. در این مقاله بیشتر به مفهوم و تعریف خلاقیت پرداخته شده است.
بیشتر بخوانید: چگونه کودکی خلاق تر داشته باشیم؟
تعریف خلاقیت
طبق تعریف خلاقیت (Creativity) به معنای توانایی ایجاد اشده های جدید است. فردی را خلاق می گویند که توانایی ادراک جهان به شیوه های جدیدی را داشته باشد و الگوهای مخفی موجود در زمینه های مختلف را پیدا کند تا به این طریق پدیده هایی را که به نظر به هم بی ربط هستند، به هم مرتبط سازد و در نهایت راه حل هایی را برای آن ارائه دهد. بنابراین جدید بودن و مفید بودن دو ویژگی اصلی ایده های خلاقانه است.
بیشتر بخوانید: تفاوت خلاقیت و نوآوری
رابطه خلاقیت و مغز انسان
در یک مطالعه جالب نشان داده شد بخش هایی از مغز که برای فکر کردن از آن ها استفاده می کنیم، در زمان انجام کارهای خلاقانه کاملاً غیر فعال می شوند، در حالی که بخش های دیگر از مغز که ما برای کارهای روزمره از آن ها استفاده نمی کنیم در حین انجام کارهای خلاقانه کاملاً فعال هستند. بنابراین بخش هایی از مغز که در هنگام خلاقیت انسان فعال می شوند معمولاً غیر فعال هستند. به همین دلیل باید این بخش از مغز را در کودکان خود فعال کنیم تا کودکی خلاق تر داشته باشیم.
چرا کودکان خلاق تر از بزرگسالان هستند؟
قوانین و مقررات به حدی محدود کننده هستند که خلاقیت را از بین می برند. متاسفانه سیستم آموزشی در کشور ما تجسم، خیال پردازی و قوه تخیل دانش آموزان را از بین می برد و این امر باعث می شود تا خلاقیت در افراد با افزایش سن آن ها از بین برود. مدارس به ما یاد می دهند که متفاوت فکر نکنیم و همواره مقررات وضع شده را رعایت کنیم به همین دلیل مغز ما محدود و مشروط به این مقررات شده و خلاقیت در افراد بزرگسال از بین می رود.
چگونه خلاقیت خود را شکوفا کنیم؟
در بسیاری از محافل بحث این مطرح می شود که آیا خلاقیت خدادادی است یا می توان به عنوان یک مهارت به آن نگاه کرد. شکی نیست که طبق تعریف خلاقیت بخش عمده ای از خلاقیت مربوط به میزان هوش افراد و صفات شخصیتی آن ها دارد اما برخی نیز خلاقیت را به عنوان یک مهارت در نظر می گیرند و باور دارند که خلاقیت یک مهارت یادگرفتنی می باشد.
شکوفا شدن خلاقیت یک نسل از دانش آموزان می تواند کشور را از نظر رشد فناوری و ثبت اختراع یک گام به جلوتر ببرد. اما واقعیت این است که تنها چیزی که هیچ توجی به آن در مدارس ما نمی شود همان خلاقیت است. بنابراین طبق تعریف خلاقیت برای پرورش دادن خلاقیت در کودکان باید والدین دست به کار شوند و سپس مدرسه ایده های خلاقانه کودکان را پرورش دهد و به دانش آموزان بیاموزد که متفاوت فکر کنند تا در آینده کارهای مفید انجام دهند.
بیشتر بخوانید: معرفی آزمون های سنجش خلاقیت
دیدگاهتان را بنویسید