روش های ارزش گذاری منابع انسانی

افرادی که در زمینه های حسابداری و مسائل مالی فعالیت می کنند روش های مختلفی را برای اندازه گیری ارزش منابع انسانی جهت استفاده در سازمان ها پیشنهاد کرده اند. روش های ارزش گذاری منابع انسانی را به صورت کلی در دو دسته روش های پولی و روش های غیرپولی تقسیم بندی شده اند. ما هر دو روش را به صورت مختصر توضیح می دهیم.
بیشتر بخوانید: سه ابزار توسعه منابع انسانی
روش های ارزش گذاری منابع انسانی به دو دسته پولی و غیر پولی تقسیم بندی شده اند که در ادامه هر یک را توضیح می دهیم.
روش های پولی:
روش های ارزش گذاری منابع انسانی پولی عبارتند از:
-
روش هزینه تاریخی
این روش پیشنهاد میکند که سرمایه گذاری مربوط به هزینه های شرکت را بر روی کارمندیابی و انتخاب، آموزش و توسعه مهارت های کارکنان و رفتار کردن با کارکنان به عنوان دارایی های سازمان انجام دهیم. این روش دارای این محدودیت است که سرمایه گذاری هزینه ها ارزش واقعی آن را نشان نمی دهد. عملکرد کلی سازمان را باید در مقایسه با هزینه های کل مربوط به منابع انسانی بسنجیم.
-
روش هزینه جایگزینی
در این روش، در واقع هزینه مربوط به جایگزین کردن یک کارمند با یک کارمند جدید که قادر به انجام کارهای بیشتری باشد، را محاسبه می کند. این روش به مدیر کمک می کند تا در فرآیند برنامه ریزی منابع انسانی سازمان بتواند اطلاعات کاملی را در مورد هزینه های مربوط به جذب نیروها در آینده به دست آورد.
-
روش هزینه فرصت
این روش به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد که به وسیله آن مهارت های مشخصی از کارکنان ارزش گذاری شوند، و بنابراین این روش دسترسی کمی دارد. مدیران علاقه مند هستند که چنین کارکنانی را جذب کنند. اصلی ترین نقص این روش این است که معیار مشخصی برای تصمیم گیری در مورد میزان پیشنهاد برای جذب کارمند در آن وجود ندارد.
-
روش ارزش اقتصادی
در این روش، کارکنان سازمان بر مبنای میزان مشارکتی که قبل از دوران بازنشستگی در کارهای سازمان دارند ارزش گذاری می شوند. پرداخت هایی که به این افراد انجام می شوند تخمین زده می شوند و این پرداخت ها به میزان مناسبی کم می شوند تا ارزش اقتصادی حال برای افراد محاسبه شوند.
روش های غیر پولی
روش های ارزش گذاری منابع انسانی غیر پولی عبارتند از:
-
روش ارزش متوسط تحقق پذیر
در این روش، عناصر ارزش متوسط تحقق پذیر برای یک کارمند از طریق معیارهای رفتاری اندازه گیری می شوند. برای مثال، بهره وری یک کارمند را می تواند با استفاده از شاخص های ذهنی و قضاوت های مدیریتی اندازه گیری کرد.
-
ارزش حاضر خالص کاسته شده از درآمدهای آینده
این روش توسط رنسیس لیکرت معرفی شده است. این روش بر مبنای سه متغیر گاه به گاه، میانجی، و خروجی بنا شده است. طبق گفته لیکرت، میزان کارایی منابع انسانی را می توان با استفاده از این سه متغیر اندازه گیری کرد.
روش های پولی براساس ارزش اقتصادی منابع انسانی بنا نهاده شده اند. طبق این روش ها، منابع انسانی یک سازمان از نظر اقتصادی قابل ارزش گذاری کردن می باشد. همچنین با توجه به این که تغییراتی در میزان کارایی افراد، گروه ها، و سازمان در طول زمان ایجاد می شود، دانشمندان تعدادی از روش های غیرپولی را در منابع انسانی توسعه داده اند تا بتوانند ارزش غیرپولی کارکنان و سازمان را نیز با استفاده از آن ها محاسبه کنند.
بیشتر بخوانید: فرآیندهای منابع انسانی
دیدگاهتان را بنویسید