شغل زدایی چیست؟

شغلی زدایی (dejobing) یکی از مهم ترین مباحث مربوط به نیروی انسانی در سازمان است و مدیریت منابع انسانی باید اهمیت ویژه ای را برای آن قائل باشد. در ادامه این مقاله شغل زدایی را تعریف می کنیم تا بیشتر با این مفهوم سازمانی آشنا شوید. حال به این سوالات پاسخ می دهیم که شغل زدایی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
بیشتر بخوانید: فرسودگی شغلی چیست؟
در ابتدا یک تعریف کامل از شغل زدایی ارائه می کنیم و سپس به معرفی کاربرد اصلی شغل زدایی در سازمان می پردازیم.
شغل زدایی چیست؟
شغل زدایی به معنای وسیع تر کردن حوزه مسئولیت های شغلی در سازمان و تشویق کردن کارکنان به محدود نکردن خود به شرح شغلی آن ها می باشد. بنابراین شغل زدایی، در اولین گام خود شرح شغلی را کنار خواهد گذاشت. یعنی شغل زدایی برخی قیدها را که برای وظایف کارکنان تعریف شده از بین می برد.
کاربرد شغل زدایی چیست؟
همان گونه که از تعریف پیداست، شغل زدایی زمانی اتفاق می افتد که سازمان از شغل های رسمی و شرح شغل های رسمی خود فاصله بگیرد و یک استراتژی متفاوت را با هدف انجام کاری، پیاده کند. برخی کارکنان هنوز هم در سازمان ها دارای شغل های مشخصی هستند، و برای انجام این شغل ها باید یک شرح شغل و تحلیل شغل مناسب در دست داشته باشند. شغل زدایی در این گونه موارد وارد عمل می شود.
یعن، در سازمان های مختلف مشاهده می کنیم که شغل ها مبهم و سازمان دهی نشده می باشند و در واقع تعریف کردن برخی از این شغل ها بسیار کار سختی است. به عبارت دیگر، روند شغل های امروزی به سمت شغل زدایی پیش می رود.
چرا از شغل زدایی استفاده می شود؟
شغل زدایی نتیجه تغییرات بسیاری است که در کسب و کارها اتفاق می افتد. سازمان ها به این دلیل از شغل زدایی استفاده می کنند که بتوانند خود را با تغییرات فناوری و سرعت تولید محصولات در بازار وفق دهند و از دایره رقابت خارج نشوند.
بنابراین، روش های مختلفی که کارفرمایان و مدیران برای دستیابی به اهداف سازمانی به کار می گیرند، باعث ضعیف تر شدن تعریف و مفهوم شغل ها و بی استفاده شدن شرح شغل شده است. امروزه، بسیاری از کارکنان با توجه به درخواست مدیران برای انجام کارهای روزمره خود از شرح شغل استفاده نمی کنند و مدیران تصمیم گرفته اند برای دستیابی سریع به اهداف کلان سازمان و باقی ماندن در عرصه رقابت، از شغل زدایی استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: پر درآمدترین شغل ها در سال ۲۰۳۰ کدام خواهند بود؟
دیدگاهتان را بنویسید