مراحل فرآیند حل مسئله

شما در کسب و کار خود همواره با مسائل و مشکلات مختلفی مواجه می شوید. آشنایی با مراحل فرآیند حل مسئله به شما کمک می کند تا با کنار گذاشتن این مشکلات، نقش موثری در رشد کسب و کار خود داشته باشید. اگر با هر مسئله ای اصولی برخورد کنید به راحتی می توانید در کمترین زمان ممکن آن را حل کنید. بنابراین مراحل فرآیند حل مسئله را جدی بگیرید.
بیشتر بخوانید: مهارت حل مسئله چیست و چه اهمیتی دارد؟
مسئله شرایطی است که در آن ما با دشواری و سردرگمی رو به رو هستیم. این مسئله ها توسط انسان، دستگاه های مورد استفاده و یا طبیعت پیرامون ما ایجاد می شوند. بنابراین از آن جایی که این مسائل بخشی از زندگی روزمره ما هستند، مراحل فرآیند حل مسئله را در ادامه معرفی کرده ایم:
-
تشخیص نوع مسئله
قبل از حل کردن یک مسئله، باید نوع مسئله را تشخیص دهید. در این جا باید ایمان داشته باشید که هر مسئله ای با استفاده از رویکردهای علمی قابل حل است بنابراین باید به درستی با آن برخورد کنید. ترس یک عامل بازدارنده برای حل مسئله است، هرگز از مسئله نترسید و تمام تلاش خود را برای شناسایی نوع مسئله انجام دهید.
-
شناسایی موانع موجود در برابر حل مسئله
بعد از تشخیص نوع مسئله، حال در این مرحله شما باید میزان فهم خود از مسئله را ارزیابی کنید. برای جلوگیری از اشتباه، سعی کنید مسئله را بر روی یک کاغذ بنویسید، و تمامی موانع موجود بر سر راه خود برای حل این مسئله را یادداشت کنید. برای کنار گذاشتن این موانع ابتدا تحقیق و جستجوی کافی انجام دهید و سپس از افراد دیگر، مثلاً کارمندان خود، کمک بگیرید.
-
نحوه یافتن راه حل برای مسئله
روش های مختلفی برای پیدا کردن راه حل مسئله وجود دارند که از جمله آن ها می توان به ربط دادن، طوفان فکری، قیاس، شهود و تفکر تحلیلی اشاره کرد که در این جا به شرح آن ها نخواهیم پرداخت. با استفاده از این روش ها، راه حل های مختلفی را در یک فهرست یادداشت کنید و در نهایت، با بررسی های کافی یکی از آن ها را برای حل مسئله خود انتخاب کنید.
-
دسته بندی بهترین راه حل ها
بعد از پیدا کردن تمامی راه حل های ممکن برای حل مسئله، حال وقت آن رسیده است که مقایسه ای را میان راه حل های مختلف از نظر میزان کارآمد بودن و کم هزینه بودن انجام دهید و تعدادی از آن ها را به عنوان بهترین راه حل های موجود دسته بندی کنید. سپس، راه حل هایی را که بیشترین مزایا را برای شما دارند انتخاب کنید، توجه داشته باشید که در پایان این مرحله تنها باید حداکثر ۲ یا ۳ راه حل باقی مانده باشند و بقیه را حذف کنید. سپس با معیارهایی مانند مقرون به صرفه بودن، محدودیت زمانی، در دسترس بودن منابع موجود و شهود شخصی خودتان یکی از این راه حل ها را به عنوان راه حل نهایی انتخاب کنید.
-
تعیین برنامه عمل
بعد از پیدا کردن راه حل مسئله، حال نوبت به حل کردن مسئله رسیده است. شما با طراحی یک برنامه عمل می توانید این راه حل را اجرا کنید. برنامه عمل به معنای پیاده سازی راه حل مورد نظر برای حل مسئله می باشد بنابراین از اهمیت بالایی برخوردار است.
-
ارزیابی و سنجش برنامه عمل
ارزیابی برنامه عمل به این معناست که قبل از اجرایی کردن آن، باید مطمئن شوید که تمامی پارامترهای دخیل در این کار را در نظر گرفته اید. از جمله این پارامترها می توان به تعداد افراد مورد نیاز برای این کار، ساده و قابل فهم بودن برنامه مورد نظر برای دیگران، مقرون به صرفه بودن این برنامه و غیره اشاره کرد.
-
اجرای راه حل و برنامه عمل به صورت آزمایشی
آخرین مرحله از مراحل فرآیند حل مسئله مربوط به اجرای آزمایشی راه حل و برنامه عمل می باشد. در این مرحله باید برنامه را به صورت آزمایشی در جلسه ای با حضور کارمندان و مدیران سازمان بررسی کنید و هر کسی دیدگاه خود را در مورد آن اعلام کند. در این مرحله، بعد از بررسی دقیق مسئله و راه حل به دست آمده، با همکاران خود در مورد عملی بودن یا نبود راه حل انتخاب شده به یک اجماع خواهید رسید.
برای حل هر مسئله، گام های علمی وجود دارند که باید آن ها را به طور دقیق دنبال کنید تا به راه حل مورد نظر خود برای حل مسئله برسید. توجه کنید که اگر در اجرای این گام ها بی دقتی کنید یا عجول بودن شما منجر به انتخاب یک راه حل غلط شود، ممکن است این مسئله منجر به وارد آمدن خسارت های زیادی به کسب و کار شما شود. مدیر خوب مدیری است که با مراحل فرآیند حل مسئله به صورت کامل آشنایی داشته باشد، بنابراین اگر مدیر هستید، این مراحل را جدی بگیرید.
بیشتر بخوانید: معرفی روش های تصمیم گیری چند معیاره
دیدگاهتان را بنویسید