معرفی روش های تصمیم گیری چند معیاره

بدون شک تصمیم گیری یکی از مهم ترین فعالیت هایی است که در سطوح مختلف سازمانی انجام می شود، حال گاهی تصمیم گیری بر اساس چندین هدف مختلف و متضاد صورت می گیرد، در این صورت باید از روش های تصمیم گیری چند معیاره که ابزار بسیار خوبی برای حل مسئله های پیچیده هستند، استفاده کنیم. تصمیم گیری چند معیاره در زمینه تحقیق در عملیات و بهینه سازی کاربرد دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی نرم افزارهای تصمیم گیری چند معیاره
در این مقاله برای فهم بهتر موضوع، ابتدا یک تعریف کامل از تصمیم گیری چند معیاره ارائه می دهیم و سپس انواع روش های تصمیم گیری چند معیاره را با توضیحات کامل در مورد هر یک از آن ها به شما معرفی خواهیم کرد.
تصمیم گیری چند معیاره چیست؟
طبق تعریف، تصمیم گیری چند معیاره فرآیندی است که منجر به انتخاب یک راه حل مناسب برای رسیدن به چندین هدف مطلوب از میان چندین راه حل موجود می گردد. در واقع این تعریف بیان می کند که این راه حل مناسب، همان بهینه ترین جواب ممکن برای مسئله خواهد بود. برای این که نرم افزارهایی نیز وجود دارند که در مقاله معرفی نرم افزارهای تصمیم گیری چند معیاره به آن ها اشاره کرده ایم.
بیشتر بخوانید: معرفی نرم افزارهای تصمیم گیری چند معیاره
معرفی روش های تصمیم گیری چند معیاره
به طور کلی، روش های تصمیم گیری چند معیاره به دو خانواده کوچک تر به نام های تصمیم گیری چند هدفه و تصمیم گیری چند شاخصه تقسیم بندی شده است. در ادامه هر یک از این روش ها را معرفی کرده و در مورد هر کدام توضیحاتی را ارائه می کنیم.
-
تصمیم گیری چند هدفه
با استفاده از این روش که یکی از مراحل حل مسئله در تصمیم گیری چند معیاره است، با در نظر گرفتن اهداف مسئله، بهترین جواب ها را از میان تمامی جواب های ممکن برای مسئله انتخاب می کنیم. این روش به دلیل پیچیدگی موجود در مسائل، با استفاده از مدل سازی ریاضی انجام می شود. بنابراین در انتهای این مرحله، با استفاده از روش تصمیم گیری چند هدفه، بهترین جواب های مسئله را پیدا کرده ایم.
بیشتر بخوانید: موضوعات تحقیقاتی جدید در تصمیم گیری چند معیاره
-
تصمیم گیری چند شاخصه
در مرحله قبل، یعنی روش تصمیم گیری چند هدفه، بهترین جواب های مسئله را از میان جواب های ممکن انتخاب کردیم، حال با استفاده از روش تصمیم گیری چند شاخصه می توانیم از میان این جواب ها، یک جواب را انتخاب کنیم. در این روش هیچ محدودیت بر روی تعداد جواب های به دست آمده از مرحله قبل وجود ندارد و این یک نقطه قوت برای این روش است.
بیشتر بخوانید: تصمیم گیری و مراحل آن
تصمیم گیری چند معیاره یکی از قوی ترین روش های موجود برای حل مسائل پیچیده با اهداف و قیدهای بسیار می باشد. مراحل تصمیم گیری در روش تصمیم گیری چند معیاره دارای چندین مرحله از جمله شناسایی نوع مسئله، تعیین اولویت ها، ارزیابی گزینه ها و انتخاب بهترین گزینه می باشد. در تصمیم گیری چند معیاره در ابتدا باید تعداد شاخص ها و معیارهای مسئله را تعیین کنیم.
بیشتر بخوانید: تصمیم گیری چند معیاره و کاربردهای آن
دیدگاهتان را بنویسید