معنویت درمانی چیست؟

همانطور که روانشناس و فیلسوف بزرگی به نام ویلیام جیمز در مورد معنویت گفته است «بدون شک، ایمان موثرترین درمان برای اضطراب است و افرادی که نیروی ایمان را در خود دارند می توانند راحت تر با سختی های زندگی ایستادگی کنند» معنویت درمانی یکی از روش های موثر برای سلامت افراد است.
بیشتر بخوانید: درمان های مبتنی بر هیجان
معنویت چیست؟
معنویت در مقابل ظاهر و جسم مادی قرار دارد و نشان دهنده هر چیزی است که به معنا و روح بستگی دارد. بنابراین معنویت یک مفهوم غیر قابل لمس بوده و در مقایسه با مفاهیم فیزیکی، از حساسیت بسیار بالاتری برخوردار است.
تعریف ساده معنویت درمانی
معنویت درمانی به استفاده از ایمان قلبی فرد برای مسلط شدن بر مسائل خلقی، روحی و روانی گفته می شود. نکته مهمی که در معنویت درمانی وجود دارد این است که خود فرد باید با ایمان و اعتقاد قلبی خود قادر به ایستادگی کردن در مقابل مشکلات روحی و درونی خود باشد و به این ترتیب بتواند آن ها را از بین ببرد.
اهمیت معنویت درمانی در درمان اختلالات روحی
ریشه اصلی مشکلات سلامت افراد همان مسائل خلقی، روحی و روانی هستند و شکی نیست که ارزش سلامت خلقی، روحی و روانی بسیار بالاتر از سلامت جسمانی افراد است زیرا مشکل جسمی قابل دیدن است اما مشکلات دیگر به این صورت نیست. به همین دلیل معنویت درمانی از حساسیت و اهمیت بالاتری نسبت به درمان های جسمانی برخوردار است.
کاربرد معنویت درمانی در ایران
به گزارش سایت ایرنا، دکتر محمد اسماعیل اکبری رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عنوان کرده است که «مسائل روانی بسیار مسائل جدی و مهمی هستند و در جامعه ای که وقایع استرس زا وجود داشته باشند و امنیت ذهنی از مردم گرفته شود، این استرس های اجتماعی مشکلاتشان از فلزات سنگین داخل آب بیشتر می شود.
وی افزود: «در سال های گذشته شنیده اید که ما معنویت را در معالجه مردم دخالت دادیم، از اصلاح سبک زندگی مردم شروع کردیم و وارد تحقیقات هورمونی شدیم» وی در ادامه گفت: «ما برای اولین بار در جهان مطرح کردیم که مسائل روانی و معنویت درمانی می تواند بیان ژنی افراد را عوض کند و سرطان را نیز کنترل کند». با توجه به این گفته ها، اهمیت معنویت درمانی بر ما آشکار می شود.
معنویت درمانی از دیدگاه متخصصان
علاوه بر روانشناسان و متخصصان حوزه بالینی، بسیاری از نویسندگان و دانشمندان تاریخ معاصر بر این باورند که ریشه اصلی مشکلات روحی روانی مردم امروزی، عدم پایبندی به باورهای دینی و به طور کلی ارزش های معنوی است. بنابراین بسیاری از متخصصان در این حوزه بر مساله مفید بودن معنویت درمانی اتفاق نظر دارند.
بیشتر بخوانید: روان درمانی پویشی کوتاه مدت
با این که برخی از محققان و دانشمندانی که غیرمذهبی هستند و اعتقادی به معنویت ندارد، عنوان کرده اند که معنویت درمانی اثربخشی لازم را برای بیماران روحی، خلقی و روانی ندارد، اما این روش بدون شک یکی از موثرترین روش های درمان درونی افراد است و بسیاری از نویسندگان مطرح و دانشمندان از رابطه مثبت میان بهبود سلامت افراد و میزان باورهای قلبی و ایمان آن ها خبر داده اند.
بیشتر بخوانید: تعریف سلامت روان از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی
دیدگاهتان را بنویسید