تنظیم هیجان چیست؟

با توجه به مفهوم تنظیم هیجان هر گونه فرآیند روانی یا رفتاری که شما توسط آن بتوانید بر روی احساسات خودتان یا احساسات دیگران تأثیر بگذارید، تنظیم هیجان نامیده می شود. یک مثال از تنظیم هیجان این است که شما خودتان را در حین انجام کار تشویق و خوشحال کنید یا این که با نگران کردن خود، خودتان را مضطرب کنید.
بیشتر بخوانید: هیجان چیست؟ (تعریف روانشناسی)
مفهوم تنظیم هیجان چیست؟
اصولاً تنظیم هیجان همان تلاشی است که از سوی ما صورت می گیرد تا به طریق آن بتوانیم بر روی احساسات خودمان و دیگران تاثیر بگذاریم. افراد برای این که بتوانند این تاثیر را بگذارند از استراتژی های مختلفی در طی روز استفاده می کنند و هدف آن ها از استفاده از این استراتژی ها تنها خوشحال کردن خود یا دیگران و یا ایجاد کردن یک حس بود می باشد. بنابراین می توان گفت که تنظیم هیجان همان اراده ما برای مسلط شدن بر خود می باشد.
تفاوت مفهوم تنظیم هیجان با مقابله
باید به این نکته توجه کنیم که «تنظیم هیجان» با «مقابله» فرق دارد. مقابله در واقع پاسخی به حوادث منفی در زندگی است و هدف آن فراتر از تاثیر گذاشتن می باشد. ولی تنظیم هیجان تنها با استفاده از تاثیر گذاشتن بر روی احساسات صورت می گیرد. در واقع مقابله به نوعی شامل تنظیم هیجان می باشد.
تنظیم هیجان شامل چه مفاهیمی می شود؟
به طور خلاصه، تنظیم هیجان مفاهیمی مانند تسلط بر خود، کنترل خود، خویشتن داری و تنظیم خود را شامل می شود و مجموعه این مفاهیم همان اراده هستند. افرادی که توانایی تنظیم هیجان را در خود پرورش داده اند می توانند هر زمانی که لازم است هیجان خود را کم یا زیاد کنند و این کنترل بر روی هیجان ها برای آن ها یک مزیت بزرگ محسوب می شود.
آیا تنظیم هیجان به معنای حذف هیجان است؟
خیر. مفهوم تنظیم هیجان این است که ما یک هیجان را در راستای اهداف فردی خودمان تعدیل یا تنظیم کنیم ولی بدون شک این کار به معنای حذف کردن هیجان نیست. به بیان ساده تر تنظیم هیجان یعنی این که ما هر موقعی که لازم است هیجان خود را کم، زیاد یا حفظ کنیم.
تنظیم هیجان چه ارتباطی با احساس خوشبختی دارد؟
طبیعتاً افرادی که می توانند به موقع هیجان های خود را تنظیم و کنترل کنند، میزان رضایت از زندگی آن ها بیشتر خواهد بود و نسبت به دیگران بیشتر احساس خوشبختی می کنند. بنابراین می توان گفت که مهارت تنظیم هیجان با احساس خوشبختی در زندگی ارتباط مستقیم دارد.
بیشتر بخوانید: مهارت خودآگاهی هیجانی
فقدان مهارت تنظیم هیجان در افراد در نهایت منجر به اختلالاتی همچون اختلال دو قطبی و اختلال شخصیت ناپایدار خواهد شد. از این نظر تنظیم هیجان را یک نوع مهارت نامیده اند که پایبند بودن به آن بستگی به توان افراد برای مسلط شدن بر هیجان خود دارد. بنابراین در پاسخ به این سوال که «تنظیم هیجان چیست؟» باید به صورت خلاصه گفت که تنظیم هیجان به معنای حفظ یک هیجان در راستای اهداف شما می باشد، بنابراین اولین نکته در مورد این تعریف این است که تنظیم هیجان به معنای حذف آن نیست بلکه به معنای کنترل آن است.
بیشتر بخوانید: ۴ هیجان اصلی را بشناسید
دیدگاهتان را بنویسید