مهارت خودآگاهی هیجانی

شناختن خود و خصوصیات خود در زندگی بسیار به شما می تواند کمک کند زیرا اگر شما همه جنبه های شخصیتی خود را بشناسید بر همان اساس می توانید برای آینده خود و علابقی که به دنبال آن ها هستید برنامه ریزی کنید. مهارت خودآگاهی هیجانی به معنای توانایی شناخت خصوصیات هیجان مانند غم، شادی، ناامیدی، امیدواری و غیره است.
بیشتر بخوانید: لیستی از انواع هیجان
در این مقاله پیش از این که در مورد مهارت خودآگاهی هیجانی بحث کنیم، ابتدا اشاره کوتاهی به انواع هیجان می کنیم و سپس مبحث مربوط به مهارت خودآگاهی هیجانی را شروع خواهیم کرد.
خودآگاهی چیست؟
سازمان بهداشت جهانی تعریف کاملی را از خودآگاهی ارائه کرده است. بر اساس این تعریف خودآگاهی به معنای توانایی شناخت خود و آگاهی داشتن از خصوصیات، نقاط ضعف و قوت، خواسته ها و احساسات هر فرد می باشد. بنابراین خودآگاهی نوعی ابزار برای شناخت خود می باشد.
فردی که به خودآگاهی رسیده چه ویژگی هایی دارد؟
اگر فردی به خودآگاهی برسد برای خودش و اطرافیانش احترام زیادی قائل است و دست از تحقیر و سرزنش دیگران بر می دارد. همچنین این فرد مثبت نگر می شود و بسیار علاقه مند به کارهای گروهی خواهد شد. و به طور کلی فردی که به خودآگاهی رسیده باشد، در برابر سختی ها و فشارهای زندگی بردبار و استوار خواهد بود و همواره با تلاش و درایت و امیدواری به دنبال راه حلی برای هر مسئله ای است.
انواع هیجان
هیجان های مختلفی در افراد وجود دارند که می توان از جمله مهم ترین آن ها به ترس، غم، شادی، ناامیدی، امیدواری، عصبانیت، اضطراب، پشیمانی، دودلی، نفرت، تنهایی و غیره اشاره کرد. این هیجان ها انواع مختلفی دارند و از این نظر اهمیت بالایی دارند که ریشه بسیاری از اختلالات روانی در جامعه می باشند. با توجه به این که تعداد هیجان ها بسیار زیاد هستند، در این بخش ما تنها به تعدادی از آن ها اشاره کردیم.
بیشتر بخوانید: ۴ هیجان اصلی را بشناسید
مهارت خودآگاهی هیجانی چیست؟
حال، خودآگاهی هیجانی به توانایی افراد برای شناخت خود و آگاهی از هیجان های خود می باشد. فردی که احساسات و هیجان های خود را به خوبی می شناسد، راحت تر می تواند آن ها را کنترل کند. افرادی که خودآگاهی هیجانی پایینی دارند نمی توانند احساسات خود را از طریق گفتار و زبان بیان کنند.
بیشتر بخوانید: هیجان چیست؟
مزایای مهارت خودآگاهی هیجانی چیست؟
خودآگاهی هیجانی یکی از مبانی لازم برای رشد در زندگی حرفه ای و شخصی به حساب می آید. فردی که خودآگاهی هیجانی بالایی دارد، به طور دقیق می داند که هم اکنون چه احساسی دارد و دلیل این احساس چیست. هر چقدر مهارت خودآگاهی هیجانی در افراد بیشتر باشد، راحت تر می توانند خود را با محیط پیرامونی و اطرافیان خود وفق دهند.
افرادی که مهارت خودآگاهی هیجانی بالایی دارند، می توانند احساسات خود را در شرایط مختلف کنترل کنند و در مواجهه با هیجان های مختلف مانند ترس، خشم و غیره به سرعت آن ها را شناسایی کنند. اگر شما مهارت خودآگاهی هیجانی را در خود افزایش دهید، در زمان هایی که احساسی به سراغ شما می آید می توانید آن را شناسایی کنید و دلیل به وجود آمدن آن را نیز بفهمید.
بیشتر بخوانید: چگونه مهارت های اجتماعی خود را ارتقا دهیم؟
دیدگاهتان را بنویسید