مکاتب اخلاقی و کاربرد آن در مذاکره

مذاکره از جمله حوزه هایی است که به وضوح با چالش رعایت کردن اخلاق مواجه است. رعایت مکاتب اخلاقی در هر مذاکره این اطمینان را به شما می دهند که کار درست، عادلانه و صادقانه ای انجام می دهید. دروغ گفتن و فریب دادن، از بارز ترین چالش های موجود در مذاکرات هستند که اخلاق آن ها را رد می کند.
بیشتر بخوانید: مذاکره درونی را کنار بگذارید
یک مذاکره کننده قبل از بیان هر چیزی در مذاکره باید از خود سوال کند «کار درست چیست؟» و سپس جمله خود را بیان کند. هر کسب و کاری برای شهرت یافتن در بازار رقابت باید مکاتب اخلاقی را در مذاکره رعایت کند، زیرا اگر فرد یا کسب و کاری در زمینه مذاکره بدنام باشد، به این معناست که مکاتب اخلاقی در مذاکره رعایت نکرده است. در ادامه به این مکاتب اخلاقی و کاربردهای آن ها در مذاکره اشاره می کنیم:
بیشتر بخوانید: اهمیت نیاز در مذاکره
-
وظیفه گرایی
وظیفه گرایی یک مکتب در علم اخلاق است. یک فرد وظیفه گرا معتقد است که حداقل برخی کارها را می توان با قطعیت و با علم به نتایجی که از آن ها حاصل می شود، انجام داد. یک مذاکره کننده وظیفه گرا می داند که رعایت برخی مسائل اخلاقی مانند صداقت، همیشه و به صورت ذاتی درست و مناسب است، این مذاکره کننده با تکیه بر این مکتب، هرگز کار غیر اخلاقی در جریان مذاکره انجام نخواهد داد.
بیشتر بخوانید: آگاهی کلید موفقیت در مذاکره است
-
پیامدگرایی
پیامدگرایی میگوید ما برای اینکه یک امر را اخلاقی یا غیر اخلاقی بدانیم باید به پیامدهای آن توجه کنیم. فرض کنید فردی به صورت منطقی استدلال می کند که شما باید ورکشست شوید، اما شما دوست ندارید این اتفاق رخ دهد. بنابراین اگر از مکتب وظیفه گرایی استفاده کنید به راحتی استدلال آن را فرد را می پذیرید. اما اگر شما پیامدگرا باشید، به هیچ عنوان استدلال آن را فرد را نخواهید پذیرفت زیرا دوست ندارید ورکشست شوید. به همین دلیل تمام تلاش خود را به کار می گیرید که این اتفاق رخ ندهد.
بیشتر بخوانید: اهمیت رهبری در مذاکره
-
فضیلت گرایی
سومین مکتب اخلاقی که رعایت آن در مذاکره بسیار مفید است، مکتب فضیلت گرایی است. یک فرد فضیلت گرا، فردی است که برخی رفتارها و اعمال را در ذهن خود از نظر اخلاقی برتر می داند. این رفتارها که فضایل شخصی نامیده می شوند، باعث رشد شخصیتی و اخلاقی افراد می شوند. بنابراین مذاکره کننده ای که فضیلت گرایی را در مذاکره رعایت می کند، هرگز از اخلاق دور نخواهد شد و هرگز در جریان مذاکره دروغ نمی گوید
بیشتر بخوانید: یک تیم مذاکره قوی شامل چه نقش هایی است؟
قبل از هر چیز، معمولاً اگر با مکتب پیامدگرایی مذاکره را پیش ببرید، موفق تر خواهید بود. علاوه بر این سه مکتب اخلاقی، نکته مهم دیگری که باید در حین مذاکره رعایت کنید، توجه به مکاتب اخلاقی طرف مقابل در مذاکره است. یعنی، اگر به این نتیجه برسید که طرف مقابل دروغ می گوید و ترسی از پیامدهای دروغ خود ندارد، باید مذاکره را متوقف کنید. اولین و ابتدایی ترین کاربرد رعایت مکاتب اخلاقی در هر مذاکره، افزایش اعتبار شما به عنوان یک مذاکره کننده یا به عنوان رهبر یک تیم مذاکره خواهد بود. شاید دروغ گفتن و بی توجهی به این مکاتب اخلاقی در مذاکره، منافع شما را به صورت موقتی حفظ کند، اما در بلند مدت موجب از بین رفتن اعتبار شما خواهد شد. بنابراین، مکاتب اخلاقی را در مذاکره جدی بگیرید.
بیشتر بخوانید: فرمول مذاکره را بیاموزید
دیدگاهتان را بنویسید