نگرش سیستمی چیست؟

نگرش سیستمی (Systematic Attitude) نگرشی است که کلیه پدیده ها و اتفاقات موجود در طبیعت را به نوعی مرتبط با هم و تحت تاثیر همدیگر می داند. افرادی که نگرش سیستمی دارند معتقد هستند که هر رخدادی برای خود دارای یک سیستم است و در عین حال نیز عضوی از یک سیستم بزرگ تر است.
بیشتر بخوانید: نگرش چیست؟
۱- نگرش سیستمی چیست؟
نگرش سیستمی بیان می کند که تمامی پدیده های اجتماعی، طبیعی و انسانی به شکل سیستم های بزرگ و کوچکی به هم وابسته هستند، بر روی هم اثر می گذارند و یک واحد را تشکیل می دهند. نگرش سیستمی در همه عرصه های فکری جامعه و همچنین در کلیه علوم تاثیر داشته است و این تاثیر بدون شک یکپارچگی و وحدت می باشد زیرا نگرش سیستمی همه عناصر را جزئی از یک واحد می داند.
۲- کاربرد نگرش های سیستمی چیست؟
چیزی که در مورد نگرش سیستم مهم است این است که در این نوع نگرش، کیفیت همواره وابسته به سیستم است نه تک تک عناصر آن سیستم. این نکته به این معناست که فرآیندهای یک سیستم باید به گونه ای کار کنند که اولاً وابستگی شدید به فرد یا عنصر یا پدیده خاصی نداشته باشند و ثانیاً به سختی در آن خطا و اشتباه رخ دهد.
به بیان ساده تر، در نگرش های سیستمی برای این که یک موجود یا عنصر را به خوبی بشناسیم به جای این که این عنصر را به عناصر کوچک تر تجزیه کنیم، آن را به صورت یک جزء از مجموعه ای بزرگ تر در نظر می گیریم و با توجه به نقشی که این عنصر در این مجموعه بزرگ تر ایفا می کند، شروع به بررسی و شناخت بهتر آن می کنیم. شایان ذکر است که این مجموعه همان سیستم است. در واقع می توان گفت که نگرش سیستمی از پایین به بالا به رخدادهای پیرامون نگاه می کند.
۳- نگرش سیستمی در سازمان ها
هر سازمانی برای موفق شدن و رسیدن به اهداف خود نیاز به داشتن یک نگرش سیستمی دارد تا توسط آن تسلط قابل قبولی را بر روی امور سازمان به دست آورد. در یک نگرش سیستمی در سازمان، برخلاف نگرش های عادی و کلی، تمامی اثرات فعالیت ها و تبعات تصمیم های اتخاذ شده به دقت بررسی می شود.
۴- آیا داشتن نگرشی سیستمی در سازمان ضروری است؟
بله، به این دلیل که سیستم طبق تعریف عامیانه مجموعه ای از امور به هم پیوسته و در تعامل است بنابراین در یک سیستم به ناچار برخی پیچیدگی هایی ایجاد خواهد شد که بدون داشتن یک نگرش سیستمی دقیق و مدون نمی توانیم سازمان را به اهدافش نزدیک کنیم.
در هر سازمان، برای این که بتوانیم نظم بهتری حاکم کنیم و کارایی و عملکرد کلی سازمان را افزایش دهیم باید از یک نگرش متفاوت از نگرش عادی، استفاده نماییم. نگرش مورد نیاز برای استفاده در سازمان همان نگرش سیستمی است که همه عناصر موجود در سازمان را به همدیگر مرتبط می سازد و هیچ عنصری را به تنهایی بررسی نمی کند زیرا سازمان یک سیستم متشکل از عناصر مختلف است.
بیشتر بخوانید: معرفی کتاب «نگرش همه چیز است»
دیدگاهتان را بنویسید