نگرش چیست؟

شاید شما نیز بیشتر واژه نگرش (Attitude) را در میان سخنان سخنران های انگیزشی شنیده باشید. نگرش به معنای اظهار نظر در مورد یک فردی، شیء یا رویداد است که قضاوت و ارزیابی را در خود دارد. این قضاوت و ارزیابی می تواند از نوع مثبت یا منفی باشد. در این مقاله به تعریف نگرش و بررسی مفهوم آن در زندگی پرداخته ایم.
بیشتر بخوانید: نگرش سیستمی چیست؟
تعریف نگرش
نگرش در واقع واکنش ما نسبت به افراد، مکان ها، اشیاء یا رخدادهای مختلف در زندگی است. می توان گفت که نگرش همان نقطه نظر، باورها، اعتقادات و … هر فرد است. نگرش نقش مهمی را در زندگی دارد به طوری که سیاستمدار بزرگ وینستون چرچیل در این مورد گفته است: «نگرش کلمه کوچکی است که تفاوت زیادی را ایجاد می کند».
نگرش در عمل
نگرش در واقع همان چیزی است که ما را از دیگران متمایز می کند، این تمایز اگر در جهت مثبت ایجاد شود نگرش ما نیز مثبت است، اگر منفی باشد آن را نگرش منفی گویند و اگر هیچ تاثیرری نداشته باشد آن را نگرش خنثی می نامند. به عنوان مثال، یک نگرش مثبت در سازمان می تواند بسیار به سازمان برای دستیابی به اهداف اصلی آن کمک کند.
انواع نگرش عبارتند از:
۱- نگرش مثبت
افرادی که نگرش مثبتی دارند بیشتر به خوبی های مردم، شرایط، رخدادها و … توجه می کنند. این افراد اشتباهات را به شکل فرصت می بینند و همواره از اشتباهات خود و دیگران درس می گیرند. این افراد ویژگی های زیر را دارند:
- اعتماد به نفس
- خوش بینی
- شادمانی
- مسئولیت پذیری
- انعطاف پذیری
- اراده
- قابل اعتماد بودن
- تحمل بالا
- تواضع
۲- نگرش منفی
همانطور که واژه نگرش منفی القاء می کند، افرادی که نگرش منفی دارند معمولاً تمایل به توجه کردن به بدی های مردم، اشیاء، شرایط و … دارند و خوبی ها را نادیده می گیرند. این افراد نسبت به تغییرات شکایت دارند و نمی توانند خود را با محیط های جدید سازگار کنند. همچنین همواره خود را به خاطر شکست هایشان سرزنش می کنند. از جمله ویژگی های این افراد عبارتند از:
- عصبانیت
- تنفر
- بدبینی
- شک و تردید
- حسادت
- خشم
- ناسازگاری
۳- نگرش خنثی
افرادی که دارای نگرش خنثی هستند هیچ اهمیتی به شرایط و رخدادهای پیرامون خود نمی دهند. این افراد مشکل را نادیده می گیرند، و برطرف کردن مشکلات را به افراد دیگر می سپارند. همچنین این افراد نیاز به تغییر کردن را حس نمی کنند. ویژگی های این افراد عبارتند از:
- وابستگی
- بی تفاوتی
- حس طرد شدن
- بی احساسی
- کناره گیر
فاصله بسیار نزدیکی میان واژه نگرش و خصوصیات شخصیتی وجود دارد با این تفاوت که خصوصیات شخصیتی دائمی هستند ولی نگرش افراد می تواند در اثر شرایط و تجربیات مختلف تغییر پیدا کند. همچنین فراموش نکنیم که نگرش یک امر اکتسابی است که می توان آن را به دست آورد و آموخت. با این که رفتار افراد لزوماً نشان دهنده نوع نگرش آن ها نیست، ولی اگر بخواهید نگرش فردی را تغییر دهید کافی است ویژگی های رفتاری و باورهای او را به او گوش زد کنید. زیرا مطالعات نشان می دهند که افراد می توانند این نگرش خود را تغییر دهند.
بیشتر بخوانید: معرفی کتاب «نگرش همه چیز است»
دیدگاهتان را بنویسید