واقعیت درمانی گلاسر

ویلیام گلاسر به این نتیجه رسید که پایه و اساس همه مشکلات مردم ناشی از کمرنگ شدن پیوند عاطفی میان آن ها می باشد. بر اساس نظریه واقعیت درمانی گلاسر مردم خود را گم کرده اند و به هر دری می زنند تا فقط زنده بمانند. برای رفع این مشکل، گلاسر واقعیت درمانی را پیشنهاد کرده است که در این مقاله به تشریح آن پرداخته ایم.
بیشتر بخوانید: واقعیت درمانی چیست؟
واقعیت درمانی گلاسر چیست؟
گلاسر معتقد است که انسان ها برخلاف دیدگاه های سنتی، چیزی بیش از غرایز، امیال و عادات روزمره هستند و در واقع انسان ها می توانند انتخاب کنند، تصمیم بگیرند و تغییراتی را در محیط پیرامون خود ایجاد کنند. واقعیت درمانی گلاسر، نظریه ای است که می گوید انسان مسئول همه مشکلات، رنج ها، بیماری ها، شکست ها و به طور کلی اعمال خودش می باشد بنابراین انسان باید با واقعیت بینی و مسئولیت پذیری، خود را ارزیابی کند تا بتواند رفتارهای اجتماعی خود را اصلاح کند.
واقعیت درمانی گلاسر چه کاربردهایی دارد؟
پیام اصلی نظریه واقعیت درمانی گلاسر این است که همه افرادی که مشکل دارند (به استثنای مشکلات جسمانی)، از کمبود نیازهای روانی خود رنج می برند. حال از این نظریه می توان برای درمان موارد زیر استفاده کرد:
- سردردهای میگرنی (خصوصاً در میان زنان)
- درمان فردی که ادعا می کند حضرت مسیح است
- درمان فردی که از پرواز می ترسد
- درمان راننده ای که سرعت زیاد می رود
- افرادی که زخم معده دارند
- درمان فوبیا (مانند ترس از آسانسور و جاهای بلند)
- درمان افرادی که قانون شکنی کرده اند
- جلوگیری از خودکشی
- درمان مصرف الکل
طبق نظریه چه باید کرد؟
گلاسر در تبیین نظریه واقعیت درمانی خود به شدت اعتقاد دارد که برای پیشگیری از بروز این گونه مشکلات باید مسئولیت پذیری را به افراد آموزش دهیم. علاوه بر مسئولیت پذیری، یک راهکار دیگری که گلاسر بسیار بر آن تاکید داشته است، پذیرفتن واقعیت است. یعنی انسان باید واقعیت را بپذیرد، خود را ارزیابی کند، مسئولیت ویژگی های بد خود را بپذیرد و به دنبال برطرف کردن آن ها باشد.
گلاسر در ابن نظریه می گوید که تنها مسئول اعمال هر انسانی خودش می باشد. از نظر گلاسر تمامی بدبختی ها، بیماری ها، رنج ها و شکست های انسان به خودش بر می گردد و ناشی از بی مسئولیتی و بی دقتی خود فرد است نه چیز دیگری. از نظر وی «انسان ها باید رفتارهای خود را با دقت ارزیابی کنند و درست یا نادرست بودن آن را تشخیص دهند. افرادی که رفتارهای خود را ارزیابی کنند در تعامل های اجتماعی خود نیز موفق تر خواهند بود».
به طور کلی، هدف اصلی واقعیت درمانی گلاسر این است که با تکیه بر دو صفت مسئولیت پذیری و واقعیت پذیری، کاری کند که افراد خودشان را ارزیابی کنند، ویژگی های رفتاری منفی خود را بشناسند و تا جایی که می توانند به سمت ویژگی های مثبت اجتماعی حرکت کنند. گلاسر در این نظریه معتقد است که احساس ارزشمندی افراد از همان سنین کودکی آغاز می شود و یک حس طبیعی است.
بیشتر بخوانید: قوانین کلی برای گروه درمانی
دیدگاهتان را بنویسید