پایایی مرکب چیست؟

پایایی (قابلیت اعتماد) بررسی می کند که ابزار اندازه گیری (مانند پرسشنامه) در شرایط مشابه، تا چه میزان قادر به تولید نتایج یکسان می باشد. پایایی مرکب (CR) یا همان ضریب مکدونالد نیز همین مفهوم را دارد با این تفاوت که بار عاملی متغیر در هر آیتم را نیز در نظر می گیرد و نتایج قابل اطمینانی را در مورد پایایی داشتن یا نداشتن یک ابزار اندازه گیری به شما می دهد.
بیشتر بخوانید: روش های محاسبه روایی پرسشنامه
یکی دیگر از معیارهای سنجش قابلیت اعتماد (پایایی) در پرسشنامه ها، آلفای کرونباخ می باشد. اما بسیاری از پژوهشگران اثبات کرده اند که آلفای کرونباخ قدیمی است و با این که رایج ترین معیار پایایی محسوب می شود، ولی محدودیت های زیادی نیز دارد [۱]. بنابراین پایایی مرکب به دلیل قدرت و کاربردهای زیادی که در زمینه معادلات ساختاری دارد، یک انتخاب ارجح برای سنجش پایایی در ابزارهای اندازه گیری است.
فرمول محاسبه پایایی مرکب
مقایسه پایایی مرکب با آلفای کرونباخ
این فرمول توسط ورث و همکاران (۱۹۷۴) معرفی شده است. پایایی مرکب یک معیار جدیدتر نسبت به ضریب آلفای کرونباخ است. البته نه به این معنا که آلفای کرونباخ معیار مناسبی برای سنجش پایایی پرسشنامه نیست، بلکه هدف از معرفی شاخص پایایی مرکب، استفاده از آن برای کاربردهای دیگر مانند مدل بندی معادلات ساختاری است. بنابراین، در هر پرسشنامه ای بهتر است هم آلفای کرونباخ و هم شاخص پایایی مرکب را محاسبه کنید تا از قدرت پایایی پرسشنامه اطمینان حاصل کنید.
به طور کلی فرمول پایایی مرکب نسبت به معیار آلفای کرونباخ عملکرد بهتری دارد، اما همانطور که گفتیم بهتر است در مطالعه خود هر دو معیار را بسنجید و نتایج آن ها را با هم مقایسه کنید تا از صحت عملکرد این فرمول مطمئن شوید.
۱- Shook, C. L., Ketchen, D. J., Hult, G. T. M., & Kacmar, K. M (2004)
بیشتر بخوانید: روایی محتوایی چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید