جاسوسی سازمانی چیست؟

جاسوسی سازمانی عبارتست از هر گونه عمل جاسوسی در درون سازمان با هدف کسب درآمد یا با انگیزه های شخصی. یک جاسوس سازمانی می تواند انگیزه های مختلفی را برای دست زدن به چنین کاری داشته باشد. اما به طور کلی، اصلی ترین انگیزه افراد در داخل سازمان برای پدیده جاسوسی سازمانی کسب درآمد می باشد. در این مقاله پدیده جاسوسی را در سازمان ها مورد بررسی قرار داده ایم.
بیشتر بخوانید: چگونه از جاسوسی سازمانی جلوگیری کنیم؟
همانطور که از معنای کلمه جاسوسی بر می آید، هر گونه عمل جاسوسی چه در سطح سازمان و چه در سطوح بالاتر جرم محسوب می شود. ولی ما از دیدگاه منافع سازمانی به جاسوسی نگاه می کنیم و مشخصاً بعد از ارائه یک تعریف ساده از جاسوسی قصد داریم جاسوسی سازمانی را بررسی کنیم.
تعریف جاسوسی
جاسوسی به معنای به دست آوردن اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده و بدون اجازه از صاحب اطلاعات مورد نظر می باشد. بدون شک جاسوسی جرم محسوب می شود و قوانین شفافی در قانون اساسی برای برخورد با آن وجود دارد. حال این که گاهی این جاسوسی در سطح ملی یا در سطح سازمانی می باشد که در این جا ما مشخصاً در مورد جاسوسی سازمانی بحث کرده ایم.
تعریف جاسوسی سازمانی
استفاده از اطلاعات محرمانه سازمان بدون کسب اجازه از مسئولین مربوطه و با هدف کسب درآمد از اطلاعات مورد نظر یا ضربه وارد کردن به بدنه سازمان، همان جاسوسی سازمانی است. در هر سازمان بزرگ یا کوچکی، جاسوسی سازمانی کم و بیش رواج دارد.
دلایل وقوع پدیده جاسوسی سازمانی
جاسوسی سازمانی می تواند دلایل بسیار متنوع و زیادی داشته باشد. در این جا به صورت تیتروار به برخی از این دلایل اشاره می کنیم:
- انگیزه های شخصی
- حرص
- طمع
- ترس
- کینه ورزی نسبت به دیگری و انتقام
- هیجان درونی
و ده ها دلیل دیگری که فرق را متقاعد به دست زدن به پدیده جاسوسی سازمانی کند.
جاسوسی سازمانی چه معایبی دارد؟
اگرچه گاهی جاسوسی سازمانی نتیجه مثبتی را برای سازمان و مدیران دارد و اعضای فاسد سازمان را به مدیران سازمان معرفی می کند، اما در اکثر اوقات جاسوسی سازمان شکل بی عدالتی به خود می گیرد و فردی برای رسیدن به خواسته های خود، کارمند لایق دیگری را زیر پا له می کند. به همین دلیل جاسوسی سازمانی یکی از اصلی ترین چالش های موجود در هر سازمانی است که مدیران باید به صورت جدی از آن جلوگیری کنند. متاسفانه، جاسوسی سازمانی تبدیل به پدیده ای رایج در سازمان ها شده است و همواره کارکنان باید نگران این باشند که جاسوسان سازمانی صدمه ای به آن ها نزنند.
شما به عنوان مدیر منابع انسانی یک سازمان، باید به خوبی متوجه پدیده جاسوسی سازمانی باشید. شکی نیست که جاسوسی سازمانی در میان نیروی انسانی هر سازمانی وجود دارند، و شما باید از تمامی انرژی خود برای جلوگیری از جاسوسی سازمانی استفاده کنید. جاسوسی ریشه ای روانشناسی هم دارد، بنابراین در زمان استخدام کارمندان باید به دقت آن ها را روانشناسی کنید تا به شخصیت آن ها پی ببرید. افرادی را که روحیه جاسوسی دارند استخدام نکنید.
بیشتر بخوانید: حسادت سازمانی چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید