حسادت سازمانی چیست؟

پدیده حسادت سازمانی یکی از پدیده های رایج در سازمان ها می باشد. حسادت فرد به ترفیع و پیشرفت همکاران در محیط سازمان، مشهودترین نوع حسادت سازمانی شناخته می شود. حسادت سازمانی از مخرب ترین پدیده های سازمان است و شما به عنوان یک مدیر باید همواره برای جلوگیری از حسادت سازمانی تلاش کنید.
بیشتر بخوانید: روش های پیشگیری از حسادت سازمانی
حسادت سازمانی همانطور که از اسم آن پیداست یک مفهوم منفی را در ذهن ما ایجاد می کند اما پدیده حسادت سازمانی همواره منفی نیست. در این مقاله ابتدا تعریف ساده ای حسادت سازمانی ارائه می کنیم و سپس انواع آن را تعریف خواهیم کرد.
تعریف حسادت سازمانی
حسادت سازمانی به تعبیر ساده همان پدیده حسادت کردن کارکنان نسبت به نکات مثبت دیگری در فضای کار می باشد. حسادت سازمانی بسیار رایج است و بسته به نوع مدیریت کردن آن می تواند برای سازمان نقش مثبت یا منفی داشته باشد. محققان، حسادت سازمانی را به عنوان هیولایی تعبیر کرده اند که سازمان را از درون می بلعد.
انواع حسادت سازمانی
۱- حسادت سازمانی مثبت
حسادت سازمانی اگر باعث تشویق افراد به تلاش بیشتر شود، و فضای رقابتی را در میان کارکنان یک سازمان ایجاد کند از نوع حسادت سازمانی مثبت است. یعنی حسادت سازمانی نیز می تواند موجب پیشبرد اهداف سازمانی شود.
۲- حسادت سازمانی منفی
شاید رایج ترین نشانه های حسادت سازمانی منفی همان زیرآب زنی و تلاش برای جلوگیری از پیشرفت دیگران است. زمانی که یک کارمند شاهد پیشرفت همکاران است به طور طبیعی حسادت خواهد کرد و زمانی این حسادت تبدیل به حسادت سازمانی منفی خواهد شد که این فرد برای ضربه زدن به همکارش اقدام کند. از این جهت کارفرما یا مدیر، باید با شایسته سالاری و عدالت افراد لایق را تشویق کند تا زیرآب زنی و حسادت سازمانی منفی در محیط سازمان باب نشود.
حسادت سازمانی یا فضای رقابتی؟
وظیفه اصلی یک مدیر در سازمان این است که حسادت سازمانی را تبدیل به رقابت کند. با غالب شدن فضای رقابتی سالم در سازمان همه کارکنان برای پیشرفت سازمان تلاش خواهند کرد و اصلی ترین مزیت این کار این است که ویژگی منفی حسادت سازمانی کنار گذاشته می شوند.
تفاوت حسادت با غبطه
طبق گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، «حسادت یک حالت هیجانی است که با غبطه تفاوت دارد، اما غبطه، گاهی حسادت افراد را به دنبال دارد». به گفته روانشناس، دکتر ربابه غفار تبریزی، به شرطی این حسادت سازمانی از نوع سالم و خوب خواهد بود که پاداش های فرد به موقع به درستی به او داده شوند و اگر این پاداش ها به افراد نالایق داده شوند، فرد احساس حسادت منفی نسبت به همکاران خود پیدا خواهد کرد و حسادت سازمانی منفی در محیط سازمان رواج پیدا خواهد کرد.
پدیده حسادت سازمانی کاملاً طبیعی است و اگر شما به عنوان کارفرما یا مدیر، جلوگیری از حسادت سازمانی را سرلوحه کار خود قرار ندهید، لطمه زیادی را به عملکرد سازمان وارد می کند. حسادت سازمانی مثبت، باعث ایجاد فضای رقابتی خواهد شد اما حسادت سازمانی منفی منجر به ایجاد فضای زیرآب زنی در سازمان می شود و این جو منفی، تمرکز کارکنان را از آن ها می گیرد. به طور کلی، حسادت سازمانی اگر مدیریت نشود، یکی از مخرب ترین پدیده های سازمانی است.
بیشتر بخوانید: چگونه از جاسوسی سازمانی جلوگیری کنیم؟
دیدگاهتان را بنویسید