چگونه سطح توسعه سازمان را اندازه بگیریم؟

توسعه سازمان به معنای بهبود عملکرد در سطوح فردی، گروهی و سازمانی می باشد. اندازه گیری سطح توسعه سازمان به این منظور صورت می گیرد تا مدیران مطمئن شوند که سازمان به نتایج مورد علاقه خود رسیده است. برای اندازه گیری سطح توسعه سازمان از مدل تکامل قابلیت (CMM) استفاده می کنیم. در این مقاله نحوه اندازه گیری متغیر سطح توسعه سازمان را با استفاده از این مدل در چند گام توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: چگونه از جاسوسی سازمانی جلوگیری کنیم؟
در این مقاله قصد داریم نحوه اندازه گیری سطح توسعه سازمان را به شما معرفی کنیم ولی قبل از هر چیز برای این کار نیاز به ابزار مناسبی داریم. به همین دلیل ابتدا یک مدل به نام مدل تکامل قابلیت را به شما معرفی می کنیم و سپس ادامه بحث را مطرح خواهیم کرد.
مدل تکامل قابلیت چیست؟
مدل تکامل قابلیت مدلی است که برای اندازه گیری توسعه سازمان، با استفاده از داده های جمع آوری شده به کار گرفته می شود. این مدل کاربردهای زیادی دارد اما در فرآیندهای کسب و کار نیز قابل استفاده می باشد.
مدل تکامل قابلیت چه کاربردی دارد؟
یک مدل تکامل، در واقع مجموعه ای از سطوح ساختارمند است که نشان می دهد رفتارها، اعمال و فرآیندهای یک سازمان تا چه میزان می توانند منجر به نتایج دلخواه سازمان شوند. یکی از اصلی ترین کاربردهای این مدل، اندازه گیری سطح توسعه سازمان می باشد.
چگونه سطح توسعه سازمان را اندازه بگیریم؟
برای اندازه گیری سطح توسعه سازمان باید ۶ گام زیر را طی کنیم:
۱- سطوح تکامل
برای اندازه گیری سطح توسعه سازمان، ابتدا باید یک فرآیند ۵ مرحله ای، به طوری که مرحله پنجم بهینه ترین و ایده آل ترین مرحله توسعه است، را طی کنیم. با رسیدن به سطوح تکامل، تمامی فرآیندهای سازمان بهینه سازی شده اند.
۲- حوزه های فرآیند اصلی
یک حوزه فرآیند اصلی در بردارنده مجموعه ای از فعالیت ها می باشد که اگر این فعالیت ها را با هم ترکیب کنیم، به اهداف سازمانی دست پیدا خواهیم کرد.
۳- اهداف
در این بخش، تعداد اهدافی را که سازمان در مرحله حوزه فرآیند اصلی به آن دست پیدا کرده است، خلاصه سازی می کنیم.
۴- ویژگی های رایج
این ویژگی ها همان خصوصیات تشکیل دهنده یک حوزه فرآیند اصلی هستند. یعنی هر سازمان برای اندازه گیری توسعه خود باید ویژگی های مورد نیاز را داشته باشد.
۵- اعمال اصلی
در این بخش، فعالیت های سازمان بهینه شده و با بیشترین کارایی به اهداف سازمانی دست پیدا خواهیم کرد.
این مدل در ابتدا برای اندازه گیری میزان توانایی دولت ها برای اجرای یک پروژه نرم افزاری طراحی شده بود، اما امروزه دارای کاربردهای گسترده ای در زمینه های مختلف و از جمله در زمینه مدیریت منابع انسانی می باشد. با استفاده از این پنج مرحله و داده های به دست آمده از فعالیت های سازمان، می توانیم سطح توسعه سازمان را اندازه گیری کنیم.
بیشتر بخوانید: ۵ سطح بلوغ سازمانی
دیدگاهتان را بنویسید