چگونه عذرخواهی کنیم؟

همه ما گاهی کارهایی را انجام می دهیم یا حرف هایی را بیان می کنیم که بعداً بابت آن ها متاسف و پشیمان می شویم و برای نشان دادن تاسف خود، از طرف مقابل عذرخواهی می کنیم تا کدورتی بین ما ایجاد نشود. اما عذرخواهی کردن ما به چه صورت باشد تا تاثیرگذاری بالایی داشته باشد. در این مقاله به این بحث پرداخته شده است. بیشتر بخوانید: چگونه ذهن دیگران را بخوانیم؟
عذرخواهی کردن هنری است که باید با تمرین کردن آن را بیاموزیم. برای عذرخواهی کردن باید دو نکته را همواره در نظر داشته باشید:
۱- غرور خود را کنار بگذارید
غرور بی جا همواره مانند دیواری میان یک رابطه ایستاده است و به طرفین اجازه نمی دهد تا به اشتباه خود اعتراف کنند یا این که بابت حرف های ناشایستی که زده اند از دیگری عذرخواهی کنند. اگر می خواهید عذرخواهی شما تاثیرگذار باشد، به طور کلی غرور بی جا را کنار بگذارید و با فروتنی از طرف مقابل خود عذرخواهی کنید. توجه داشته باشید حتی اگر با حالت مغرورانه از طرف مقابل عذرخواهی کنید، تاثیر عذرخواهی شما چندان نخواهد بود.
۲- شفاف و صریح عذرخواهی کنید
به طور دقیق و مشخص بگویید که من به خاطر کدام رفتار یا کدام اشتباهم عذرخواهی می کنم. به این طریق راحت تر می توانید ارتباط قلبی و عاطفی با طرف مقابل برقرار کرده و از او دلجویی کنید. هرگز از جمله «اگر باعث دلخوری شما شده ام، من را ببخشید» استفاده نکنید زیرا این جمله بسیار کلی است و شفافیت ندارد، بنابراین طرف مقابل نمی تواند بفهمد که شما دلیل ناراحتی او را متوجه شده اید. همواره سعی کنید خیلی واضح و شفاف جلو بروید و بابت کاری که کرده اید یا حرفی که زده اید به طور مشخص از طرف مقابل خود عذرخواهی کنید.
۳- هنگام عذرخواهی کردن خودتان را مخاطب قرار دهید
زمانی که شما از طرف مقابل عذرخواهی می کنید سعی کنید خود را مخاطب قرار داده و از ضمیر «من» استفاده کنید. به این طریق طرف مقابل به این نتیجه می رسد که شما مسئولیت اشتباه خود را پذیرفته اید و دیگر حالت تدافعی در مقابل صحبت های شما نخواهد داشت.
۴- اشتباه خود را به هیچ وجه توجیه نکنید
در هنگام عذرخواهی باید به طور کامل مسئولیت اشتباه خود را بپذیرید و هرگز در حین عذرخواهی حرفی نزنید که طرف مقابل حس کند شما می خواهید اشتباه خود را توجیه کنید. عذر خواهی شما زمانی مثمر ثمر واقع می شود و بر روی دیگری تاثیر می گذارد که شما به این باور رسیده باشید که اشتباه کرده اید و به دنبال توجیه آن نباشید.
۵- مطابق با شخصیت افراد از آن ها عذرخواهی کنید
هر فردی دارای خصوصیات اخلاقی منحصر به فردی است. گاهی فرد مقابل بدون این که جمله «من معذرت می خواهم» را بشنود نیز شما را می بخشد زیرا به این نتیجه رسیده است که شما پشیمان هستید اما برخی افراد حتماً باید چندین بار این جمله را دریافت کنند تا ببخشند. بنابراین در نظر داشته باشید که شخصیت افراد بر روی میزان پذیرش معذرت خواهی آن ها تاثیر دارد.
استفاده از جملات رایجی مانند «ببخشید»، «عذرخواهی می کنم»، «شرمنده ام» و … هیچ کدام یک عذرخواهی محسوب نمی شود، بلکه همگی شروعی برای یک عذرخواهی هستند. معذرت خواهی موثر باید از ته دل و با هدف دلجویی و همدلی از طرف مقابل باشد نه صرفاً یک جمله که خودمان نیز اعتقادی به آن نداریم. بنابراین عذرخواهی موثر باید براساس باور و اعتقاد قلبی و پی بردن به اشتباهتان باشد.
بیشتر بخوانید: چگونه هیپنوتیزم کنیم؟
دیدگاهتان را بنویسید