چگونه یک پروپوزال پژوهشی بنویسیم؟

به بیان ساده یک پروپوزال پژوهشی سندی است که خوانندگان را قانع می کند که موضوع پیشنهاد شما ارزش پژوهش کردن را دارد. از پروپوزال پژوهشی معمولاً در مقاطع ارشد و دکتری دانشگاه ها استفاده می شود ولی در جاهای دیگر مانند انجام پروژه کسری خدمت سربازی و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: چگونه یک پروپوزال تجاری بنویسیم؟
در این جا ۴ گام را برای نوشتن یک پروپوزال پژوهشی به شما معرفی می کنیم:
۱- نوشتن عنوان
شاید این جمله را شنیده باشید که «کتاب را از روی جلد آن قضاوت نکنید» ولی واقعیت این است که کتاب را نه تنها از روی جلد آن بلکه از روی عنوان آن نیز قضاوت می کنیم. عنوان پروپوزال پژوهشی شما اولین نماینده این پروپوزال است که در معرض دید قرار می گیرد و به همین دلیل اهمیت بالایی دارد. سعی کنید این عنوان را به صورتی انتخاب کنید که گویای پروپوزال شما باشد.
۲- نوشتن مقدمه
مقدمه پروپوزال پژوهشی شما باید در دو تا سه پاراگراف نوشته شود و از این نظر فرقی با مقدمه های موجود در مقالات ندارد. شما باید در این قسمت توجه مخاطبان را به خود جلب کنید و مروری را بر روی مقاله خود انجام دهید. برای پروپوزال هم به همین صورت است و مقدمه نماینده خوبی برای پروپوزال خواهد بود.
۳- نوشتن مرور ادبیات
در نوشتن پروپوزال پژوهشی شما باید مرور ادبیاتی را در مورد دیدگاه متخصصان در مورد موضوع مطرح شده انجام دهید و نظرهای مختلف را به صورت منظم در کنار هم قرار دهید. در این بخش باید به مخاطب خود ثابت کنید که هم پروژه شما از دیدگاه متخصصان این زمینه دارای اعتبار است و هم پژوهش کردن در این زمینه دارای اهمیت و مورد نیاز در این زمینه است.
۴- نوشتن روش ها و نتایج احتمالی
این بخش مهم از پروپوزال پژوهشی شما یعنی بخش روش ها نشان می دهد که شما چگونه قصد دارید پژوهش خود را انجام دهید. در این بخش باید توضیح دهید که به عنوان مثال من قصد دارم برای انجام این پژوهش از پرسشنامه استاندارد برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی به عنوان ابزاری برای اندازه گیری برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در سازمان استفاده کنم.
۵- بازخوانی و اصلاح نگارشی و دستوری
یکی از مهم ترین ویژگی های یک پروپوزال پژوهشی خوب، این است که علائم نگارشی و دستوری (چه در انگلیسی و چه در فارسی) در آن رعایت شده باشد. بنابراین بعد از اتمام پروپوزال سعی کنیم آن را بازخوانی کرده و مشکلات نگارشی را به صورت کامل در آن برطرف کنید.
معمولاً برای تایید شدن موضوع پایان نامه توسط اساتید دانشگاه ها نیاز به ارائه یک پروپوزال پژوهشی به هیئت متشکل از اساتید راهنما، مشاور و … می باشد. بعد از این که پروپوزال پژوهشی شما در جلسه گروه به تایید این هیئت برسد، باید نوشتن پایان نامه خود را شروع کنید. توجه داشته باشید که رعایت قواعد پروپوزال نویسی و رعایت قالب و چینش اصلی آن اهمیتی کمتر از محتوای پروپوزال پژوهشی شما ندارد بنابراین در نوشتن آن بسیار دقت کنید.
بیشتر بخوانید: آموزش استخراج مقاله از پایان نامه
دیدگاهتان را بنویسید