کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی

فناوری اطلاعات یکی از بزرگترین انقلاب ها در اکثر حوزه ها از جمله حوزه پزشکی است. کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی محدود به اتوماسیون های بیمارستان ها و ذخیره اطلاعات پزشکی نیست، بلکه هر روزه ما شاهد نوآوری های مخلتفی در زمینه فناوری اطلاعات هستیم که می توان از آن ها در علم پزشکی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: فناوری منابع انسانی چیست؟
بعد از اختراع کامپیوتر، که بزرگترین اختراع قرن بیستم به حساب می آید، هر روزه در دنیا شاهد انقلابی جدید در صنعت فناوری اطلاعات بوده ایم و این روند همچنان ادامه دارد. شکی نیست که رشد فناوری اطلاعات بر روی علم پزشکی نیز تاثیر مثبت دارد و می تواند در نظام بهداشت و درمان، تحول عظیمی را ایجاد کند.
کاربردهای فناوری اطلاعات در پزشکی
- استفاده از سیستم های ذخیره اطلاعات بیماران
- سیستم های اطلاعاتی یکپارچه دارو
- سیستم های درمانی و جراحی
- اتوماسیون های پیگیری درمان
- سیستم های درمان از راه دور
- ربات های جراح
- سیستم های پذیرش بیمار
- سیستم های اطلاعات بالینی و مراقبت پزشکی
- استفاده از فناوری واقعیت مجازی برای بررسی کردن نوزاد قبل از تولد
- تشکیل پرونده الکترونیک برای بیماران
- آموزش و تربیت نیروی انسانی برای بیمارستان ها و مراکز درمانی
- جراحی از راه دور
- پایش از راه دور
- ارائه خدمات پزشکی در منزل
این ها تنها چند مورد از کاربردهای متعدد فناوری اطلاعات در پزشکی بودند. کاربردهای فناوری در همه زمینه ها و به خصوص در زمینه پزشکی با توجه به نیاز فراوانی که وجود دارد، روز به روز بیشتر می شود و آینده علم پزشکی توسط فناوری اطلاعات متحول خواهد شد.
کاربردهای فناوری اطلاعات در پزشکی در ایران
این که کدام یک از این سیستم های فناوری اطلاعات در نظام پزشکی کشور ایران به کار گرفته شده اند، بستگی به زیرساخت هایی دارد که وزارت بهداشت در حوزه پزشکی ایجاد کرده است. به عنوان مثال، قطعاً استفاده از ربات های جراح در ایران تا آینده ای نزدیک مقدور نخواهد بود. اما استفاده از سیستم های دارویی و تشکیل پرونده الکترونیک برای بیماران و بسیاری از کاربردهای دیگر در ایران مقدور می باشند.
معرفی کتاب کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی
در همین زمینه یک کتاب به نام «کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی» به قلم فرزاد توحید خواه و فرزانه یاوری توسط انتشارات دانشگاه صنعتی امیر کبیر در ۲۶۸ صفحه به چاپ رسیده است که منبع خوبی برای مطالعه گسترده در زمینه کاربردهای فناوری اطلاعات در علم پزشکی می باشد. قیمت خرید آنلاین این کتاب ۱۵ هزار تومان است و می توانید با مراجعه به سایت انتشارات دانشگاه امیرکبیر این کتاب را به صورت آنلاین خریداری کنید.
تمامی سیستم های فناوری اطلاعات می توانند به نوعی در پزشکی کاربرد داشته باشند. دلیل اصلی این که برخی از دانشگاه های خارجی پروژه های بین رشته ای را برای دانشجویان خود تعریف می کنند، نیز ترکیب کردن دانش فناوری با علم پزشکی است. یکی از این مثال ها، رشته مهندسی پزشکی است. مهندس پزشکی فردی است که با تکیه بر دانش فناوری خود، بر روی طراحی تجهیزات پزشکی از قبیل لوازم اتاق عمل، کار می کند.
بیشتر بخوانید: فناوری واقعیت مجازی چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید